MNC

TARIM DANIŞMANLIĞI
            GLOBALGAP           İYİ TARIM UYGULAMALARI
DANIŞMANLIĞI                     DANIŞMANLIĞI
 
Saat
HASTALIK VE ZARARLILAR

GlobalG.A.P Danışmanlığı

GLOBALGAP NEDİR?

     Ülkemiz son yıllarda bahçe ürünleri ihracatında özellikle tarımsal ilaç kalıntıları bakımından önemli sorunlar ile karşılaşmaktadır. Bu durum, Türk bahçe ürünlerinin imajını olumsuz bir şekilde etkilemekte ve ülkemizin gelişmiş Avrupa ülkelerine bahçe ürünleri satabilmesini zorlaştırmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerindeki büyük perakendeci kuruluşlar, kendi toplumlarının sağlıklı tarımsal ürünler tüketimini temin etmek için bu ülkelerde yetiştirilen ve dışarıdan ithal edilen tarımsal ürünlerde aranan minimum standartları yeni bir düzenleme yaparak belirlemişlerdir.

     GLOBALGAP, Avrupa perakendecileri Tarım Ürünleri Çalışma Grubu’nun (EUREP: Euro Retailer Produce Working Group), İyi Tarım Uygulamaları (‘’GAP: Good Agriculture Practice) protokolüdür. GLOBALGAP protokolüne ilişkin çalışmaların yapılabilmesi için aynı adla 1999 yılında , kar amacı gütmeyen merkezi Almanya’da olan özel bir dernek kurulmuştur.

      GLOBALGAP, Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Önleme Analizi (HACCP) , Zararlılarla Entegre Mücadele (IPM: Integrated Pest  Management) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (ICM: Integrated Crop Management) ilkelerini baz alarak, çiftçilikle ilgili metotların ve teknolojilerin sürekli gelişmesini destekler. GLOBALGAP sertifikası alan bir ürünün:

 • İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermediği,

• Çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği,

• Üretim sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği,

Üretimi sırasında tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal mevzuatı ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal mevzuatına uygun işlemler yapıldığının belgelenmesi gerekmektedir.

 NEDEN GLOBALGAP?

      Avrupa perakendecileri dünyanın her köşesinden ithalat yapmaktadırlar. Buna ilaveten gıda güvenliğinin önemi perakendeciler arasındaki rekabetin yükselmesine bağlı olarak artmaktadır. Perakendeciler ayrıca raflarına koydukları ürünlerin müşterilerine zararlı olmayacağına dair bazı garanti ve güvencelere ihtiyaç duymaktadırlar. Sonuç olarak perakendeciler, sattıkları ürünlerin GLOBALGAP gibi uluslararası standartlarda kabul edilen minimum şartları karşıladıklarına dair güven içinde olmak istemektedirler. GLOBALGAP sertifikası üretici olarak size yabancı perakendecilerin ürünlerinizi satın alma garantisi verir.

 GLOBALGAP SERTİFİKASI KİMLERE NASIL BİR SÜREÇTE VERİLİR?

GLOBALGAP sertifikası, tarımsal üretim yapan ve bu sertifika için GLOBALGAP kontrol ve sertifika kuruluşlarına başvuruda bulunan ve sertifika kuruluşu tarafından yapılan denetimler sonucu, GLOBALGAP protokolune uygun üretim yaptığına karar verilen üreticinin/üretici gruplarının sertifikalandırmak üzere başvurduğu ürüne/ürünlere verilir.

 GLOBALGAP, bütün dünyayı kapsayan tarım ürünlerinin sertifikasyonu için gönüllü standartlar koyan bir özel sektör kuruluşudur.

 GLOBALGAP standardı, esas olarak, kimyasal girdilerin kullanımını azaltarak ve hayvan sağlığına olduğu kadar insan sağlığı ve güvenliğine yönelik de sorumluluk sahibi bir yaklaşım benimseyerek, çiftlik işlerinin çevreye zararlı etkilerini en aza indirgeme yoluyla çiftlikte besin maddelerinin nasıl üretildiği konusunda tüketicilerin endişelerini gidermek için tasarlanmıştır.

 GLOBALGAP, dünyanın her yerinde İyi Tarım Uygulamaları (İTU) için uygulamalı bir elkitabı görevini görmektedir. Temel prensibi, etkin sertifikasyon standartları ve prosedürleri oluşturmak isteyen tarım üreticileri ve perakendecilerin eşit ortaklığını sağlamaktır. 

 GLOBALGAP web sitesi, tüm ilgili katılımcılar için kapsamlı bir bilgi tabanıdır: üreticiler, tedarikçiler, perakendeciler, gazeteciler ve tüketiciler. Anlaşılır ve kolay dolaşımıyla www.globalgap.org, GLOBALGAP standardı ve onun birimleri ve uygulamaları üzerine ayrıntılı bilgiler içermektedir.

 GLOBALGAP, tüm dünyada tarım ürünlerinin sertifikasyonu için gönüllü standartlar koyan bir özel sektör kuruluşudur. Amaç, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) için, küresel tarımın bütününe uyum sağlayabilecek farklı ürün uygulamaları ile ilgili BİR standart oluşturmaktır.

GLOBALGAP, bir ön-çiftlik giriş standardıdır; yani, Sertifikasyon, belgelenmiş ürünün yem ve fide gibi çiftlik girdileri ve tüm tarım faaliyetlerinden ürünün çiftlikten ayrılmasına kadar olan süreci kapsamaktadır. GLOBALGAP, bir “işletmeden-işletmeye” etiketidir ve dolayısıyla da tüketici tarafından doğrudan görülemez.

 GLOBALGAP sertifikasyonu, 80’den fazla ülkede, 100’den fazla bağımsız ve akredite Sertifikasyon kuruluşu tarafından uygulanmaktadır. Dünyanın her yerindeki tüm üreticilere açıktır.

GLOBALGAP, üreticilerin yıllık denetimlerini ve ek habersiz denetimleri içermektedir.

GLOBALGAP, bir normatif dokümanlar setinden oluşmaktadır. Bu dokümanlar, GLOBALGAP Genel Yönetmelikleri, GLOBALGAP Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterleri ve GLOBALGAP Kontrol Listeleri’ni kapsamaktadır. 

 Diğer birçok çiftlik güvence sistemleri, GLOBALGAP’in varlığından bir süre önce yürürlükte olduğu için, bölgesel olarak düzenlenmiş yönetim sistemlerinin gelişimini teşvik etmek ve çiftçilerin çoklu denetimler geçirmesini önlemek için bir yol bulunması gerekmekteydi. Kıyaslama süreçlerini başarıyla tamamlamış mevcut ulusal ve bölgesel çiftlik güvence projeleri, GLOBALGAP’e denklik göstermektedir, şeklinde kabul edilmektedir.

 GLOBALGAP standardı, teknolojik gelişmeler ve pazar gelişmeleri dikkate alınarak, üç yıllık bir sürekli iyileştirme gözden geçirme dönemine tabi olmaktadır.

 

Hava Durumu
Takvim